Vědecké laborky

V týdnu od 12. do 16. 11. „ZVÍDALKOVÉ“ objevovali pranostiky se studánkovou vílou Majdalenkou. Listopadová pranostika k 30.11. kdy má svátek Ondřej, popisuje tento den jako magický, plný kouzel, pověr a předpovídání budoucnosti. Děti také čarovaly, ale trochu jinak.

Vzdělávací akcí „VĚDECKÉ LABORKY“ nás provázel pan Martin Marschall, který za námi do školky přijel z Libochovic. Na stoly ve třídě pečlivě připravil všechny potřebné pomůcky, děti se oblékly do bílých laboratorních plášťů a na ochranu očí dostaly plastové brýle. Třída se jako mávnutím kouzelné hůlky proměnila na laboratoř plnou vědátorů.

Děti se seznámily se správným názvoslovím připravených laboratorních pomůcek, všechny byly plastové a bezpečné. Místo skleněných míchátek děti používaly dřevěné čínské hůlky. Spolupracovaly ve dvojicí nebo trojicích a byly poučeny o dodržování bezpečnosti při práci. Vyzkoušely si nalévání, přelévání a míchání vody s cukrem. V odměrném válci si vytvořily sloupec barevných hladin vody s různou hustotou. Pak přišla řada na „matlací experiment“, při kterém si děti mícháním různých netoxických a zdraví nezávadných chemikálií v přesném poměru a postupu udělaly barevný sliz pro své pokusy domů.

Hravým a zábavným způsobem se děti seznámily s tajemstvím vědeckého bádání, přiblížily a potvrdily si procesy kolem nás z běžného života. Nejvíc se dětem líbily barvičky a výsledky jejich dopoledního experimentování. Moc děkujeme a budeme se těšit na příští pokusy.