Zapojení do projektu Čistá řeka Jizera

Do projektu Čistá řeka Jizera jsme se zapojili díky paní Zelinkové, která tuto akci nabídla na rodičovské schůzce jako možnost rozšíření aktivit v rámci celoročního tématu STUDÁNKY VÍLY MAJDALENKY.

S paní Hančovou a paní Zelinkovou jsme se sešli v pátek 12. 10. 2018 dopoledne vedle malého hřiště u Jizery. Cesta tam pro nás nebyla snadná. Ale zaměstnanci, provádějící velkou rekonstrukci silnice v daném úseku, nám ochotně pomohli a na chvíli zcela zastavili provoz.

Naším cílem bylo posbírat odpadky nad břehem Jizery. Zprvu to vypadalo, že jsou lidé k přírodě ohleduplní. Nakonec se ukázala trochu jiná pravda. Děti v pracovních rukavicích posbíraly největší množství odhozených cigaret. Smutné je na tom to, že hned vedle nádherné lavičky, kde bylo cigaret nejvíce, se nachází i krásný odpadkový koš. Našlo se ale i množství jiných věcí. Po našem snažení zůstal pěkně uklizený břeh Jizery a asi velkého pytle odpadků, kterou si paní Hančová zdokumentovala a odvezla. Před rozloučením se děti posilnili džusem. V pondělí ještě přivezla dětem za odměnu krabici sladkých věnečků.

Bezprostředně jsme se k Jizeře raději nepřiblížili, ale snad naše práce a snaha nebyla marná. Možná, až naše děti vyrostou, si budou pamatovat, že odpadky patří do koše a ne do přírody. Vždyť u vody je tak krásně. Obzvláště, když je to tam tak nádherně upravené, jako na malém hřišti u Jizery.