Andělsko – čertovsko – Mikulášské rojení, aneb „Peklo a nebe ve školce“

Již od rána se do školky začínali trousit čertíci, andílkové a dokonce dva Mikulášové. V naší andělsko – čertovské školce jsme se postupně přivítali. Někteří si chvíli pohráli, jiní si tancovali při hudbě nebo zvědavě vyhlíželi další kamarády.

U Kulíšků se nejdříve vyfotografovali. Aby se trochu vyřádili, pohybově ztvárňovali hudební etudy a v krátkých pauzách si tvořili dvojice, v jednom případě i trojici. Samozřejmě, že anděl a čert. Mikuláš se přidával k jedné dvojici. Poté se dali do vaření a házeli do necek brambory, aby je omyli, než začnou vařit – možná pekelný guláš. Na závěr si zahráli hru KOHO ODNESL ČERT.

Ve třídě Zvídálků jsme se nejdříve dohadovali, co je lepší a proč. Zda PEKLO nebo NEBE. Náš krásný Mikuláš přinesl dětem nádherný dárek. Vánoční papírový betlém Josefa Lady. Moc moc děkujeme a hned příští týden si ho nainstalujeme a moc se na to těšíme. Dnes se to bohužel nestihlo. Jako poděkování mu čertíci zazpívali písničku dle svého výběru. Měla to být písnička SKÁKAL PES, ale my jsme to předělali na SKÁKAL ČERT. Andílci zazpívali nebeskou ukolébavku SPI DĚŤÁTKO. Poté si každý vybral rytmický nástroj, který se hodil k jeho postavě a Mikuláš dirigoval chvíli andělskou a chvíli čertovskou kapelu. A nastalo velké zápolení.                                                       Nejdříve se dvojice přetahovaly s lanem, potom jsme si zahráli hru Koulovanou, ve které byl vítěz ten, kdo měl ve svém království nejméně papírových kouliček. U házení jsme ještě chvíli zůstali a trefovali se do bedýnek. A nerozhodnou soutěž ukončilo přetahování lana všemi dětmi.

Po svačině jsme se sešli všichni ve třídě Kulíšků. Čekala tam nachystaná pohádka DONTOUKA A BÍLÝ ČERT, kterou si pro děti připravily paní učitelky. Pohádka byla trochu netypická, protože byla sehraná v „kérkonošském“ nářečí.

A najednou zazvonil zvoneček. Děti se trochu zarazily, objevila se i nějaká slzička. Některé se ale statečně vydaly hledat a zjišťovat, co se děje. Po celé budově nikoho nenašly. Až v dolní šatně se záhada vyřešila. Byl to asi Mikuláš, který nám  tam nechal mikulášské balíčky ve velké nůši a koši.

Společně jsme si je rozdali a slíbili si, že se pokusíme některé věci a chování trochu zlepšit.