Náměty pro domácí práci – tématem tohoto týdne jsou Velikonoce

Tento týden jsme si s dětmi mohli užívat nejkrásnější jarní svátek – Velikonoce. S našimi šikovnými maminkami a spoluobčany bychom vytvářeli velikonoční dekorace a výrobky, hráli bychom si s barvičkami., připomněli si zvyky a obyčeje, které se pojí s tímto svátkem (Příloha č. 1). Pokud budete chtít, opět předkládáme pár nápadů, které se dají předat touto cestou. K některým potřebujete tiskárnu, někdy postačí PC, nebo jen šikovné ruce, papír a nůžky.

  1. Vymaluj si podle určení velikonoční kraslici (příloha č. 2)
  2. Prosím, rozstřihněte menším dětem vajíčka, mohou si je dozdobit a potom skládat (příloha č. 3)
  3. Velikonoční bludiště (příloha č. 4, příloha č. 5příloha č. 6)
  4. K Velikonocům patří i ovečky. Víte, co se dělá z jejich vlny (příloha č. 7)? Zkuste motat klubíčka vlny. Potom stačí dolepit hlavičku a protáhnout pomocí háčku provázky – nožičky s korálky na koncích.
  5. Velikonoce se pojí s jarem a jaro, to je sluníčko. Najdeš k obrázkům stín (Příloha č. 8)?
  6. Ozdobte podle určení vajíčka a vybarvěte malá koťátka. Postupně čtěte dětem zadání a sledujte, jak se orientují v řadě s pomocí příslovcí místa (příloha č. 9)
  7. S mladšími dětmi si můžete vystřihnout barevná vajíčka (i různě veliká) a děti je mohou třídit podle barvy, velikosti (pouze jednu vlastnost, dvě současně jsou na menší děti náročné), řadit podle vašeho určení (první vajíčko dej červené, potom modré,…) a dbejte, aby vajíčka děti řadily zleva doprava. Opět je můžete dětem schovat, děti mohou hledat samy či podle nápovědy (hledej pod oknem, vedle křesla, nebo nápovědou zima – přihořívá – hoří). Další variantou je hledání v časovém limitu.
  8. Procvičení zrakové paměti pro starší děti – vystřihněte barevná vajíčka podle předlohy (pokud nemáte barevné papíry, mohou si děti vystřihnout z bílého papíru a vybarvit. Na chvíli dětem ukažte jeden pásek z přílohy, děti si obrázek prohlíží a snaží se zapamatovat polohu barevných vajec (nechcete-li tisknout, vyrobte vajíčka vždy po dvou barvách – vy položte na podložku předlohu, kterou potom časopisem či něčím jiným překryjete). Potom pásek zakryjte nebo dejte stranou a děti mají za úkol srovnat vajíčka podle ukázky. Poté s dětmi přiložením pásku zkontrolujte správnost (příloha č. 10)
  9. S mladšími dětmi můžete vymýšlet, co je např. červené, zelené,…nebo veselé rýmy (klidně nesmyslná slova – např. tráva x bláva)
  10. Dále si s mladšími dětmi můžete zahrát hru „Slepička ztratila vajíčko a mělo barvu …..“ – děti musí vyhledat předmět či věc určené barvy (nebo na koberci položená barevná vajíčka). Pro větší zábavu můžete děti po chvíli začít chytat, pokud včas nenajdou požadovanou barvu
  11. Se staršími dětmi můžete vymýšlet slova na např. S(slunce), V(Velikonoce), J(jaro),…nebo vymýšlet rýmy

A nezapomeňte nacvičit koledu. Doma i u příbuzných se určitě bude hodit. Snad si to příští rok vynahradíme.

Přejeme Vám co nejsluníčkovější velikonoční svátky a hlavně buďte zdraví 🙂 🙂 🙂